Kategoriler; ürünlerin, hizmetlerin ya da içerik gibi faktörlerin listelendiği sayfalardır. Bu tür sayfalar, e-ticaret sitelerinin temel taşları arasında yer alır. Bir kullanıcı, e-ticaret sitesine girdikten sonra, aradığı ürün ile ilgili kategoriye girer ve bu kategorideki ürünleri incelemeye koyulur. İşte bu şekilde potansiyel müşterinin harekete geçmesinde önemli bir etken olan kategori açıklamaları, pek çok farklı avantajı ile ön plana çıkmaya başlar. Şimdi ise sizlere kategori açıklaması ve bu açıklamalar ile ilgili tüm bilgilerden bahsetmeye çalışalım.

Kategori Açıklaması Nedir?

Belirli bir kategoride yer alan ürünleri, hizmetleri ya da içerikleri genel anlamda tanıtmak, sınıflandırmak, kategorideki ürünlerin genel özelliklerinden bahsetmek ve bunun gibi detayları yazına dökmek olarak adlandırılmaktadır. Kategori açıklaması nedir? sorusuna en kısa bu şekilde cevap verilebilir. Peki, bu tür açıklamalar ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • E-ticaret siteleri için olmazsa olmaz faktörler arasında yer almaktadır.
  • SEO sürecinde rakiplerden farklılaşmanın en önemli yollarından bir tanesidir.
  • Müşteri ya da misafirlerin, kategori ile ilgili kısa ve net bilgiler edindiği bir açıklamadır.
  • Markaya vurgu yapılması sebebi ile marka odaklı bir hareket üzerine şekillenmektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, marka odaklı bir şekilde hareket etmek ve aynı zamanda ürün, içerik ya da hizmetleri nitelendirmek için harika bir fırsattır. Peki, bu fırsat nasıl değerlendirilir? Kategori açıklamaları nasıl yazılmalıdır?

kategori-aciklamasi-nasil-yazilir

Kategori Açıklaması Nasıl Yazılır?

Kategori Açıklaması Nasıl Yazılır?

Özellikle e-ticaret siteleri için çok önemli olan kategori açıklamaları; ürün açıklaması ile beraber farkındalığın en dikkat çekici yoludur. Ürün Açıklaması sayfamız üzerinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Peki, bu tür açıklamalarda önemli olan nedir? Kategori yazısı nasıl yazılır?

  • Kategorileri İyi Belirlemek: Belirlenen kategorilerin netleştirilmesi gerekir. Aralarında bağlantı kurulacağı için plansız hareket etmemek önemli olacaktır.
  • Doğru Anahtar Kelimeleri Belirlemek: Kategori “Saç Bakım Ürünleri” olsun. Saç bakım ürünleri başlı başına büyük bir anahtar kelimedir. Bu nedenle yan anahtar kelimelere, açıklama içerisinde yer verilmesi gerekir. Bunu da Ahrefs, Semrush, Keyword Tool gibi araçlar ile yapabilirsiniz. Elbette ki bir de Google’da ilgili aramalar var. Aşağıda ilgili aramalara nasıl ulaşılması gerektiğini görebilirsiniz. İlgili aramalar arasında “Piyasadaki En İyi Saç Bakım Ürünleri ve Uzun Saç Bakım Ürünleri” en önemlileridir. Bunların kategori açıklamanızda mutlaka bulunması gerekir.
dogru-anahtar-kelimeleri-belirlemek

Doğru Anahtar Kelimeleri Belirlemek

  • Yeterli Uzunlukta İçerik: Kategoriniz, siteniz, kategorideki ürünler, rakipler ve diğer detaylar göz önünde bulundurularak, kategori açıklamasının kelime sayısı belirlenir. Bu kapsamda bir kategori açıklamasının etkili olabilmesi için, en az 300 kelimeden oluşması gerekir. Bu rakam elbette ki ortalama bir değerdir.
  • Alt Başlıklar: İlgili aramalar içerisinde yer alan önemli kelimeler, sizin için alt başlık olabilir. Metnin gidişatına göre bunları alt başlıklarda kullanabilirsiniz.
  • Kullanıcıyı Etkilemek: Kullanıcı etkilenmek ister. Ona istediği içeriği oluşturmalısınız. Kategori ile ilgili olarak akıllarındaki tüm soruların cevaplarına yer vermelisiniz.
  • Marka Vurgusu: Açıklamalarda marka vurgusu çok önemlidir. İçeriğin sonuna doğru etkili cümleler kullanın ve mutlaka markanızın adını geçirin.
  • İç Bağlantılar: Kategorilerinizden, ilgili diğer kategorilerinize mutlaka bağlantı vermelisiniz. Bu şekilde müşteriler sitenizde daha fazla gezinti yapacak ve satın alma oranları daha fazla artacaktır.

Gereksiz kelimeler, gereksiz uzatılan içerikler, yanlış kelime kullanımı ve bilgi odaklı olmayan kategori açıklamaları ile başarıya ulaşamazsınız. Kullanıcı odaklı hareket etmeniz gerekmektedir.

Kategori Açıklaması Örnekleri

Pek çok e-ticaret sitesinde, kategorilerde çeşitli açıklamaların bulunduğunu görebilirsiniz. Sıralamada önde olan siteler, bu konuda doğru hareket etmişlerdir. Ancak elbette ki onları geçmek de mümkün. Peki, nasıl? Elbette ki doğru ve profesyonel içerikler ile. Bu konuda profesyonel bir destek talep ederseniz, İçeriksel sizlere her daim en iyi hizmeti sunacaktır. Şimdi örnek bir kategori açıklamasında olması gerekenlerden bahsedelim.

  • Belirlenmiş ana ve yan anahtar kelimeler,
  • Yeterli uzunlukta içerik,
  • Uygun alt başlıklar,
  • Okunabilir ve sıkmayan bir anlatım,
  • Kategoriye dair tüm bilinmesi gerekenlere yer verme,
  • Marka vurgusu ve
  • Satın almaya teşvik eden son cümle.

Son cümle en önemlisi. “Şimdi Sen De Satın Al” ve “Sepetine Ekle” gibi cümleler, satın almaya teşvik edecektir. Bu nedenle e-ticaret siteleri için kategori açıklaması hazırlanırken; satın almaya teşvik edici son cümle ve sonda yer alan marka vurgusu en önemlileridir.

Sizler için hazırladığımız “Kategori Açıklaması” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Aynı zamanda daha etkili sonuçlar elde etmek ve işi profesyoneline bırakmak isterseniz, İçeriksel sizin için en doğru seçenek olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kategori Yazarlığı Nedir?

Kategori açıklamalarını; doğru, etkili, SEO kriterlerine uygun, kullanıcı ve marka odaklı bir şekilde hazırlayabilme işlemi, kategori yazarlığı olarak adlandırılmaktadır.

WordPress Kategori Açıklaması Nasıl Yazılır?

Doğru anahtar kelimeler, etkili yan kelimeler, kullanıcı odaklı içerik, satın almaya teşvik edici anlatım ve marka vurgusu yapılarak, etkili kategori açıklamaları hazırlanabilir. Bunun için İçeriksel sizlere profesyonel bir hizmet sunacaktır.

Kategori Açıklaması Neden Önemlidir?

Müşterilerin kategori ile ilgili iyi bir izlenim elde etmesini sağlamak, satın almaya teşvik etmek, arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve daha pek çok avantajı ile kategori açıklamalarının önemi her geçen gün artmaktadır.

Kategori Açıklaması Kaç Kelime Olmalıdır?

Genel anlamda bir sınır bulunmasa da, kategori açıklamalarının en az 300 kelimeden oluşması gerekir. Bu şekilde çok daha etkili kategori açıklamaları yazılabilir.