Okuyoruz, öğreniyoruz, yeni şeyler keşfediyoruz ve keşfettiklerimizi, farklı kişilere ulaştırmak için farklı yollar deniyoruz. İşte bu yollardan bir tanesi de hiç kuşkusuz ki bloglardır. Hali hazırda günümüzde bloglara çok fazla rağbet var. Başarılı olan bloglara bakıldığında da, ortalama olarak en az 1 yıllık yatırımın dikkat çektiği görülüyor. Tabi ki bunlar işin görünmeyen yüzü. Bir de görünen yüzü var. İşte o da blog içeriği. Peki, blog içeriği nedir? Nasıl yazılır? Nelere dikkat edilmelidir? Şimdi sizlere bloglar hakkında pek çok detaydan bahsedeceğiz.

Blog Nedir?

Bloglar, internet sitesi çeşitlerinden bir tanesidir. Bir internet sitesi olarak tanımlanırlar. Ancak pek çok siteye göre farklı özellikleri barındırır. Çünkü içeriğe odaklıdır. Metinler, videolar ve görseller ile donatılan bloglar, kullanıcıya bilgi vermek amacıyla oluşturulmaktadırlar. Bu nedenle bir alanda bilgi deneyiminiz fazla ise, işte bunu bir blog sitesi altında toplayabilir, o alanla ilgilenen diğer kullanıcılara, tecrübelerinizi ve bilgilerinizi aktarabilirsiniz. Peki, blog sitesi açmak için kodlama bilmek gerekir mi?

Kodlama bilgisi olmadan, kaliteli blog siteleri açabilir, profesyonel içerikler ile de sitenizi dikkat çekici konuma getirebilirsiniz. Bu nedenle WordPress ve Blogger gibi açık kaynak kodlu yayın sistemlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Peki, blog içeriği ne demektir?

Blog İçeriği Nedir?

Blog İçeriği Nedir?

Blog sitelerinde paylaşılacak, bilgi verme odaklı olan, deneyimlerin anlatıldığı, görsel ile videolar ile donatılmış metinler, blog içeriği olarak adlandırılmaktadır. Blog içeriği nedir? sorusuna en kısa bu şekilde cevap verilebilir. Bununla beraber blog içeriği ile ilgili bilinmesi gerekenler de oldukça fazladır. Şimdi sizlere bunlardan bahsedelim.

  • Blog içeriklerinde hedef, bilgi verme ve deneyimleri anlatma yönünde olmalıdır.
  • Profesyonel bir içerik oluşturulması için, SEO kriterlerinin de içeriklere yansıtılması önemlidir. SEO Uyumlu İçerik isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Görsel ve videolar ile süslenen blog içeriklerinin arama motorlarında daha başarılı oldukları görülmektedir.
  • Blog içerikleri uzun ve detaylı oldukları için, içindekiler tablosu kullanımı da çok değerli olacaktır. Bunun için, eğer WordPress kullanıyorsanız, Table Of Contents eklentisi tercih edilebilir.

Yukarıdaki hususlar, blog içeriklerin en dikkat çeken özellikler arasında yer almaktadır. Özgün olması bir zorunluluk olduğu unutulmamalı, özgün olmayan bir içerik hiçbir yerde kullanılmamalıdır. Peki, blog yazısı nasıl olmalıdır? Genel özellikleri nelerdir?

Blog Yazısı Nasıl Olmalıdır? Özellikleri Nelerdir?

İyi bir blog yazısı, blog sitelerinin hak ettiği performansa ulaşması açısından hayati derecede öneme sahiptir. “İçerik Kraldır” tabiri de bu süreçte unutulmamalı ve içeriğe en üst düzey özen gösterilmelidir. Peki, blog yazısında nelerin bulunması gerekir?

  • Kullanıcı odaklı başlık seçimi,
  • Akıcılığı sağlayan alt başlıklar ile içeriğin okunabilirlik seviyesinin artırılması,
  • Alt başlıklar arasında bağlantının kurulması ve buna yönelik bağlayıcı cümlelere yer verilmesi,
  • Okuyucunun dikkatini çekmesi gereken yerlerin işaretlenmesi,
  • İç ve dış linkler ile okuyucunun konu ile ilgili bilgilere ulaşmasının sağlanması,
  • İçindekiler tablosu kullanımı ile içeriğin kolay kontrol edilmesi,
  • Görseller ile içeriğin anlatımının kolay hale getirilmesi,
  • Videolar ile belirli bölümlerin aktarımında kolaylıkların sağlanması ve
  • Daima okuyucu odağında içerik oluşturulması, blog yazıların en temel değerleri arasında yer almaktadır.

Sizler de profesyonel blog yazıları oluşturmak istiyorsanız, bu değerlere tamamen dikkat etmeniz gerekmektedir. Peki, blog içeriğinin kelime sayısı nasıl belirlenmelidir?

Blog İçeriği En Az Kaç Kelime Olmalıdır?

Blog yazılarının çok daha etkili olması için, belirli bir kelime sayısında oluşturulmaları gerekir. Bu sınır net olarak söylenemese de, kısa içeriklerin blog söz konusu olduğunda değeri daha az olacaktır. Bu nedenle bir blog içeriğinin ortalama olarak en az 600-800 kelime civarında oluşturulması gerekir. Ancak bu hususta aşağıdaki kıstaslar da çok değerli olacaktır:

  • Blog içerikleri doyurucu ve okuyucuyu her anlamda tatmin edici düzeyde oluşturulması gerekir.
  • Yeterli olabilmesi için de genel anlamda 600 kelimeden daha az olmaması gerekir. Bu tabi ki ortalama bir sınırdır.
  • Alt başlıklar ile sık sık bölünerek, okunabilirlik düzeyi artırılabilir.
  • Her iki alt başlık arasındaki kelime sayısı da en fazla 300 olmalıdır.

Blog içeriğinin kelime sayısı ile ilgili olarak temelde dikkat edilmesi gerekenler yukarıdaki gibidir. İçindekiler tablosu ise blog içeriklerinde çok dikkat çekmektedir.

Blog İçeriğine İçindekiler Eklenir Mi?

Blog içeriklerinin profesyonel bir şekilde oluşturulmasına yönelik pek çok detaydan sizlere bahsettik, ancak yukarıdakilerin yeterli olmayacağı pek çok durum olabilir. İçindekiler tablosunun kullanılması da, blog açarak fark yaratan kişilerin en önemli ortak özelliğidir. Çünkü blog içeriğinde yer alan içindekiler tablosu, içeriğin gidişatı ile ilgili, içeriğin henüz başında okuyucuya bilgi verir ve okuyucu bu bilgiden fazlasıyla memnun olur.

Meta açıklamasında her daim önemli anahtar kelimeleri barındırdığımız için, içindekiler tablosu bu açıdan da fayda sağlamaktadır. Çünkü genel anlamda içindekiler tablosundaki başlıklar, meta açıklamasında yer alır ve bu şekilde arama sonuçlarında daha iyi konumda bulunursunuz.

Bir diğer önemli husus da reklam yerleşimi için harika rehber olmasıdır. Çünkü genellikle okuyucular içindekiler tablosunun etrafında belirli bir süre vakit geçirirler. Sizler de o bölgeye reklam yerleştirerek, daha fazla tıklama ve gösterim alabilirsiniz. AdSense için en önemli taktiklerden bir tanesi budur.

Blog İçeriği Nasıl Oluşturulur? 10 Adımda Blog İçeriği Üretme

Blog İçeriği Nasıl Yazılır?

Profesyonel bir blog içeriğinin oluşturulması sürecinde dikkat çeken adımları sizler için maddeler halinde aşağıda belirteceğiz. Bu sıralama, sizlere harika bir rehber olabilir.

  1. Etkili Başlık
  2. İçeriğe Güzel Bir Giriş
  3. Dikkat Çekici ve Semantik Düzene Uygun Alt Başlıklar
  4. Alt Başlıkların Etkili Olmasını Sağlayan Bağlayıcı Cümleler
  5. Yeterli Sayıda Anahtar Kelime Kullanımı
  6. Görsel Kullanımı
  7. Video Kullanımı
  8. İçindekiler Tablosu Kullanımı
  9. Sıkça Sorulan Sorular
  10. Etiket Kullanma(ma): Kesinlikle etiket kullanmamalısınız. Etiket kullanımı, anahtar kelimenizin değerinin azalmasına sebep olur. Aynı zamanda etiket SEO kriterleri arasında da yer almamaktadır.

Yukarıdaki 10 adımı uygulayarak, harika blog içerikleri oluşturabilirsiniz. Bu adımların her biri bizzat denenmiş ve başarıları sebebi ile sizlere önerilmiştir.

Blog İçeriği: İçeriksel

İçeriksel, deneyimli ve eğitimli yazar ekibi ile profesyonel içerik hizmeti sunan, aynı zamanda içerikleri SEO kriterleri çerçevesinde hazırlayan bir dijital içerik servisidir. Sizler için içeriğe dair her şeyi, en profesyonel şekilde sunmanın da ötesinde, pek çok önemli fikri de iletmekteyiz. Çünkü önemli olan, içeriklerin doğru ve etkili şekilde yazılmasıdır. Bu nedenle blog içeriği taleplerinizde de İçeriksel olarak sizlere en iyi şekilde yardımcı olabiliriz.

Sizler için hazırladığımız “Blog İçeriği” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizler de soru ve görüşlerinizi bizlere çekinmeden iletebilir, hizmet talebinizi aktardıktan sonra, profesyonel içeriklere ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Blog İçeriğine Ne Eklenir?

Blog içeriklerine; profesyonel hazırlanmış bir metin, içindekiler tablosu, görsel, video ve ilgili metinlere ulaşılması için iç ve dış bağlantılar eklenmelidir.

Bir Blog İçeriğine Hangisi Eklenmez?

Anahtar kelimenin, üst sıralarda çıkması maksadı ile sık sık geçirilmesi ya da her alt başlıkta anahtar kelimenin bulundurulması, bir spam faktörüdür. Bu tür yanlış hamlelere kesinlikle başvurmamalısınız.

Blog İçeriği En Az Kaç Kelime Olmalıdır?

Blog içerikleri okuyucuya bilgi vermek ve deneyim aktarmak için yazılan içerikler olduğu için, doyurucu olmalıdır. Bu nedenle en az 600 kelime civarında olması önemli olacaktır. Tabi ki bu bir ortalamadır.

Blog İçeriği Konusu Nasıl Seçilir?

Sektörünüzde sizlere rakip olan blogları inceleyerek, kullanıcı odağını göz önünde bulundurarak başlık seçebilirsiniz. Bunun için Ahrefs, Semrush ve Keyword Tool en önemli araçlardır.